1.07.2012 – Duatlon Țara Bârsei

Cineva îmi spunea la un moment dat că nu trebuie să ne găsim scuze pentru ce facem într-un concurs, astfel că, dacă ne pierdem, dacă ne lovim, ne rupem lanțul, facem pană, aceste lucruri sunt uneori inevitabile, cel puțin la nivel meu sportiv, fiecare cursă trebuie să o simțim, să o facem cu plăcere și să ne bucurăm de traseu. Da, se bate cap în cap cu faptul că particip la concursuri când aș putea să fac o tură de plăcere cu prietenii, dar este mult mai simplu să plătesc o taxă, să am totul organizat și să mă joc puțin cu limitele mele. Îmi plac persoanele care sunt fair play pe traseu, după și în general; nu îmi plac răutățile și gesturile gratuite, mă distrez peste măsură de tipii care mă au ca punct de reper pentru performanța lor ciclistă… mă antrenez prea puțin ca să fie cazul de așa ceva . Anul acesta am învățat ceva nou, să pierd.

În ciuda părerilor din jurul meu, cum că acest duatlon nu a avut parte de cea mai bună organizare, mie mi-a plăcut la nebunie. Cu o zi înainte, sunt singura din tot grupul participant la duatlon care decide să facă o recunoaștere de traseu mtb. Fac aproape 20 de kilometri de asfalt până să ajung la Complexul Sportiv din Râșnov, eram undeva în Zărnești; nici nu îmi trece prin cap că traseul ar putea fi nemarcat sau că aș întâmpina probleme în recunoaștere, îl iau pe Zen cu mine și totul decurge minunat, nimeresc traseul și am parte de o superbă tură de 17 km într-un ritm mai susținut decât îmi doream pentru o zi înainte de concurs.

Dimineața de concurs mă încearcă o mică oboseală din tura de ziua anterioară, dar cred că aceste lucruri se pot depăși, astfel că o să merg în același ritm ca și cum nu am ieșit ziua precedentă, doar că o să îmi fie mai greu pe partea de respirație. Mă bazez mult pe proba de bicicletă ca să îmi micșorez minusul pe care o să îl am la alergare: după o săptămână de la căzătură, de abia de 2 zile reușesc să calc pe picior și încă simt durerea. Ca să nu mă impacientez fără sens, nici nu forțez deloc genunchiul prin antrenament specific de alergare, prima alergare având să fie în concurs – a trecut ceva de când am alergat la Hercules.

Îmi place startul, unul în care se delimitează categoria avansați de cea amatori.

Da, particip la amatori individual, fiind al doilea duatlon din viața mea. Îmi plac duatloanele și o să încerc pe viitor și un antrenament pentru un triatlon – încă nu am găsit unul la care să pot și ajunge, dar mi-ar prinde bine puțin înot pentru recuperare.

Probele de la amatori individual sunt:

17 km bicicletă – diferență pozitivă de 700 metri

9 km alergare montană – diferență pozitivă de 400 metri

Ordinea: bicicletă – alergare.

Traseele acestea scurte de la duatloane (am fost și la Brașov) au specificul prezenței unor elemente tehnice. Mie mi se par mai grele din cauza asta, față de un maraton clasic de MTB.  La prima urcare am dificultăți pentru că toată lumea face push bike, este o porțiune pe care eu o pot face pe biclă, de aceea, ca să nu pierd chiar mult, înccerc să alerg pe lângă biclă într-un push bike mirific – m-au ajutat cât de cât semimaratoanele de alergare la care am participat anul ăsta.

Este clasic pentru mine faptul că persoanele pe care le depășeam pe urcări mă ajungeau la coborâri. Fiindu-mi și mai tare frică de săptămâna trecută când am căzut, acum clar fac coborârile periculoase pe lângă bicicletă. Concret, în alergare am reușit să depășesc o persoană care mergea pe biclă la o coborâre din asta ”periculoasă”, băieții care mă depășesc sunt amuzați de o persoană care aleargă de nebună pe lângă biclă. Îi încurajez și le explic glumind ”sunt praf praf praf”.

Ajung la partea mea preferată de pe traseu, o urcare lungă și susținută, unde mai depășesc vreo 3 concurenți. În total, au fost 3 push bike-uri, dar m-am simțit foarte bine pe ele. Întreb voluntarii câte fete sunt înaintea mea, 2, iar în spatele meu este Kinga, care după alură și din ce am văzut-o pe urcări înainte să o depășesc, va alerga bine, oricum mai bine decât mine. Trebuie să trag mai tare să scot un timp onorabil pentru partea de biclă, mă aștept să nu pot alerga din cauza genunchiului, dar important este să termin. Iau aproape un brad în brațe și mă trezesc într-un șanț, mă amuz… dacă și de pe loc cad, păi pe coborâri sunt as 😛

Mai e puțin până la sfârșitul probei de mtb, văd deja ultima pantă și sosirea.

Timp mtb: 1h 55min

Simt căldura înăbușitoare, dar după ce fac schimbul și iau gelul, nici prin gând nu îmi trece cum că ar trebui să iau la mine și bidonul de apă. Ok, tura de alergare mi se pare grea, aveam 2 opțiuni, să mă opresc să îmi revin, deși nu aveam pic de apă la mine pentru hidratare sau să merg tot traseul, 9 km în 2 ore, maxim 2 ore trebuie să rezist, mă uit la ceas, să înceapă numărătoarea inversă.

Urcare – Ana pas, Ana la pas. Îmi este chiar destul de greu până la punctul de alimentare, unde sincer… nici nu mai știu ce am luat în afară de apă. Îmi mai revin, adopt un stil de pas mai alert, iar la unele coborâri chiar alerg. Mi se spune că mai sunt 3 kilometri până la final, iar în fața mea sunt vreo 2-3 fete, aici este momentul în care Kinga se apropie alergând și mă depășește. Sunt puțin tristă pentru că o să ies a patra, dar trebuie să mă mai antrenez pe alergare. Alerg cât mai pot din traseu, până văd asfaltul și locul de final. Sunt amețită de la efort, dar sunt încântată că termin. A fost un traseu destul de drăguț.

Mă uit la clasament, sunt a treia fată… CUM? Mă uit din nou… de 7 ori… Am luat podiumul, la alergare am scos 1 oră și 15 minute, nu îmi venea să cred. Un timp total de 3 ore și 11 minute, la 3 minute de Kinga și, comparativ cu clasamentul de anul trecut cu 10 minute mai repede decât câștigătoarea de la individual. Sunt extrem de mulțumită de rezultat.

Credit poze: Feraru Silvia, Dan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s